WhatsApp’ın Yeni Sözleşmesi Sanıldığı Kadar Masum mu?

WhatsApp'ın Yeni Sözleşmesi Sanıldığı Kadar Masum mu?

WhatsApp’ın Yeni Sözleşmesi Sanıldığı Kadar Masum mu? WhatsApp, kullanıcılarının karşısına yeni bir sözleşme ile çıktı fakat bu sözleşme oldukça tepkiyle karşılandı. Ülkemizdeki kullanıcılara sunulan bu sözleşmeyi kabul edip WhatsApp’ı kullanmaya devam edebilirsiniz ya da çarpıya tıklayıp kabul etmeden 8 şubat 2021 tarihine kadar kullanabilirsiniz. İşin ilginç kısmı buradan sonra başlıyor. Aslında ilginç çok konu var ama neyse. Eğer sözleşmeyi kabul etmezseniz WhatsApp uygulamasını 8 şubat 2021 tarihinden sonra artık kullanamayacaksınız. Gelelim işin ilginç olan kısmına. Bu sözleşmenin uygulanma şekli Avrupa ülkelerinde şu şekilde; Avrupalı kullanıcılar sözleşmeyi kabul etselerde etmeselerde WhatsApp’ı kullanmaya devam edebilecekler. Yani onlara bir tercih hakkı veriliyor. Çünkü Avrupa vatandaşlarının hakları yasalar ile koruma altında fakat bizde durum farklı. Tercih hakkı verilmiyor ya kabul et ya da kullanma deniyor.

Bu sözleşmenin içeriği ne?

Peki bu sözleşme neden bu kadar tepkiyle karşılaştı? Sanki bu zamana kadar bu bilgileri almıyor muydu?

Aslında alıyordu ama kullanamıyordu. Şimdi aldığı bu detaylı bilgileri kullanmak için sizden resmi olarak onay almış oluyor. Çünkü son zamanlarda Facebook’un, bu tarz veri güvenliği davalarıyla başı dertte ve bu işi kesin olarak bu şekilde çözmek istiyor.

İçinizde, benim bilgilerimi alsa ne olur almasa ne olur diyenlerde vardır tabiki. Bu kararı aşağıdaki yazılanları okuduktan sonra tekrar düşünün derim.

Bu bilgiler nedir ve bu bilgiler ile neler yapabilir?

Sizden alıp kullanmak istediği veriler aslında oldukça uzun bir liste ve o bilgilerle neler yapabileceklerini hayal bile edemeyiz. Bu bilgilerden sadece bir kaçı hakkında bilgi verelim;

WhatsApp diyor ki; eğer sen bu sözleşmeyi kabul edersen,

Hesap bilgilerine bakacağım, mesajlarını okuyacağım, kullanıcı kayıt bilgilerine bakacağım, durum bilgilerine bakacağım(neredesin, nereye gidiyorsun, neler yapıyorsun), cihaz bilgilerine bakacağım(hangi cihazı kullanıyorsun, hangi uygulamalar yüklü vs.), çerezler yükleyeceğim(bu arada bu çerezler ile bir çok şey yapılabilir) gibi bu liste uzuyor gidiyor.

Bunu şu şekilde düşünebilirsiniz. Mesela WhatsApp konuşmalarınızı ( ya da illa ki WhatsApp konuşması olmak zorunda değil) kağıda basıp sonra sokağa çıkıp dükkan dükkan dağıtır mısınız? Biz bunları konuştuk, bizim ihtiyacımız bu ürünler bana reklam yapın der misiniz? Ya da resimlerinizi kağıtlara basıp sokaklara asar mısınız? Bu şekilde anlatınca komik ve saçma duruyor değil mi? Facebook şirketinin tam olarak yaptığı bu. Sizin bilgilerinizi diğer 3. şahıs şirketlere satıp size reklamlar gösterip sizin üzerinizden para kazanıyorlar. Keşke sadece bu kadar masum olsa. Bunu sadece konuşmalar olarak düşünmeyin yüklediğiniz her resim, gönderdiğiniz her ses kaydı, gönderdiğiniz her dosyanın içinde ne yazdığı gibi bir çok bilgiye erişip bunları istediği gibi kullanabilir.

Son olarak Facebook’un Amerika’nın bir önceki seçiminde etkili olduğu konuşuldu, İngilizlerin Brexit anlaşmasında da böyle bir durumun söz konusu olduğundan bahsediliyor.

Bir de şu var; maalesef bu durum sadece WhatsApp için geçerli değil. Eğer Facebook, Instagram kullanıyorsanız yine bir çok bilgiyi ellerine vermiş oluyorsunuz. Çünkü hepsi Facebook Şirketinin.

Sizce bu durum çok mu abartılıyor?

Bu durum, WhatsApp alternatifi olan ve gizlilik ve güvenlik anlamında rakiplerinden bir tık ileride olan açık kaynak kod yazılım olan Signal uygulamasına yönlendirdi.

Signal web sitesini ziyaret etmek için tıklayınız.

WhatsApp alternatifi Signal ve Telegram karşılaştırması yazımızı okumak için tıklayınız.


Yayınlanma Tarihi:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir