Bilgilerimizi Toplayan Diğer Sosyal Medya Uygulamaları. WhatsApp, yeni kullanıcı sözleşmesini kullanıcılarına dayatması sonucunda oldukça tepkiyle karşılandı. Bir çok kişi WhatsApp’ı silip diğer alternatif uygulamaları yüklemeye başladı. Bu uygulamaların başında ise açık kaynak olan Signal, Telegram ve yerli olan Bip ve Dedi gibi uygulamalar geliyor.
Peki bu tarz bilgileri sadece WhatsApp mı topluyordu? Diğer Sosyal medya ve mesajlaşma uygulamaları hiç bir bilgi toplamıyor mu?
Dikkat edilmesi gereken konu burası çünkü bu uygulama yükleme işi yağmurdan kaçarken doluya tutulma işine doğru gidiyor. Hiç kimse veri gizliliğe bakmıyor. Hangi uygulama ne bilgi istiyor kimsenin umrunda değil. Kim neyi yüklerse, herkes bir anda onu yüklemeye başlıyor. Şimdi ise herkes Telegram yüklemeye başladı fakat neden yüklediklerini biliyor musunuz? Sadece çevresi yükledi diye. WhatsApp da aynı böyle olmuştu. Herkes mecburen yüklemek zorunda kalmıştı ve sonuç ortada. Çok daha güvenli olan uygulamaları tercih ve edin çevrenize o uygulamaları yükletin. Onlar yükledi diye ne olduğunu bilmediğiniz uygulamaları yüklemeyin. Araştırın ve hangisi daha iyi ise onu siz seçin.
Şimdi gelelim hangi sosyal medya ve mesajlaşma uygulamalarının hangi bilgileri topladığına. Çok şaşıracaksınız… Çünkü sadece WhatsApp’ı silmekle olmuyor maalesef.
En Çok Bilgi Toplayan Uygulamalar:
1 – Facebook: (14 Adet) Sağlık ve Fitness, Satın Alımlar, Finansal Bilgiler, Konum(kesin konum, yaklaşık konum), Kişi Bilgileri(posta adresi, E-posta adresi, ad, telefon numarası, Diğer kullanıcı kişi bilgileri ), Kişiler, Kullanıcı İçeriği(Fotoğraflar ve videolar, oyun içeriği, diğer kullanıcı içeriği), Arama Geçmişi, Göz Atma Geçmişi, Kimlik Tanıtıcılar(kullanıcı kimliği, aygıt kimliği), Kullanım Verileri(ürün etkileşim verileri, reklam verileri, diğer kullanım verileri), Hassas Bilgiler, Tanılar, Diğer veriler.
2 – Facebook Messenger: (14 Adet) Facebook ile aynı.
3 – Instagram: (14 Adet) Facebook ile aynı.
4 – TikTok: (11 Adet) Satın Alımlar, Finansal Bilgiler, Konum(kesin konum, yaklaşık konum), Kişi Bilgileri(posta adresi, E-posta adresi, ad, telefon numarası, Diğer kullanıcı kişi bilgileri ), Kişiler, Kullanıcı İçeriği(Fotoğraflar ve videolar, oyun içeriği, diğer kullanıcı içeriği), Arama Geçmişi, Göz Atma Geçmişi, Kimlik Tanıtıcılar(kullanıcı kimliği, aygıt kimliği), Kullanım Verileri(ürün etkileşim verileri, reklam verileri, diğer kullanım verileri), Tanılar.
5 – WhatsApp: (9 Adet) Satın Alımlar, Finansal Bilgiler, Konum(kesin konum, yaklaşık konum), Kişi Bilgileri(posta adresi, E-posta adresi, ad, telefon numarası, Diğer kullanıcı kişi bilgileri ), Kişiler, Kullanıcı İçeriği(Fotoğraflar ve videolar, oyun içeriği, diğer kullanıcı içeriği), Kimlik Tanıtıcılar(kullanıcı kimliği, aygıt kimliği), Kullanım Verileri(ürün etkileşim verileri, reklam verileri, diğer kullanım verileri), Tanılar.
7 – Bip: (7 Adet) Satın Alımlar, Konum(kesin konum, yaklaşık konum), Kişi Bilgileri(telefon numarası), Kişiler, Kullanıcı İçeriği(e-postalar veya metin mesajları, Fotoğraflar ve videolar, ses verileri, oyun içeriği, diğer kullanıcı içeriği), Kimlik Tanıtıcılar( aygıt kimliği), Kullanım Verileri(Ürün Etkileşimi, diğer kullanım verileri), Tanılar.
6 – Telegram: (3 Adet) Kişi Bilgileri(ad, telefon numarası), Kişiler, Kimlik Tanıtıcılar(kullanıcı kimliği)
8 – Signal: (1 Adet) Kişi Bilgileri(telefon numarası) ve bu bilgiyi sizinle ilişkilendirmez.
9 – Dedi: (1 Adet) Kişi Bilgileri(telefon numarası) ve bu bilgiyi sizinle ilişkilendirmez.
NOT: Burada ki bilgiler, İOS cihaz kullanıcılarından istenilen bilgilerdir. Android cihazlarda istenilen bilgiler değişiklik gösterebilir.
Facebook Şirketinin hangi verileri topladığı ve nasıl kullandığı hakkında detaylı bilgi almak isterseniz lütfen tıklayınız.
Signal ve Telegram karşılaştırması hakkındaki yazımızı okumak için tıklayınız.
Sizce bu konu çok mu abartılıyor yoksa gerçekten önemli mi?
Bir yanıt yazın